Ook zo’n last van je FOMO? Fernando van FunX belde mij tijdens de uitzending om over socialmediaverslaving te praten. Ik mocht namens RauwCC 5 tips geven die helpen voorkomen dat je verslaafd raakt aan het gebruik van social media. Een aantal van deze tips helpen mij ook om niet té vaak online te zijn. Maar het allerbelangrijkste is denk ik wel om te beseffen dat je echt niet zoveel mist als dat je denkt.

Hieronder de tips:

  1. Verwijder de socialmedia-apps die je niet veel gebruikt. Op deze manier is de verleiding minder groot om ook op die apps nog even in te loggen;
  2. stel voor jezelf een vaste tijd in per dag dat je aan social media kunt besteden. Hier zijn genoeg hulpmiddelen voor – vaak binnen de apps – die je waarschuwen wanneer je over deze tijd heengaat;
  3. stel je apps en notificaties slim in op je telefoon. Bewaar socialmedia-apps in een mapje die niet op je beginscherm staat (maar op het tweede of derde scherm) en zet zoveel mogelijk notificaties uit. Zelf heb ik alleen de notificaties aanstaan van apps waar ik direct contact met mensen, zoals WhatsApp. Op mijn beginscherm staan de apps die ik het meeste gebruik en ook echt relevant zijn;
  4. doe eens mee met een offline challenge. Bijvoorbeeld een maand, of gewoon een week, zonder social media. Ik heb eens twee weken geen social media gebruikt. De afspraak die ik met mezelf had was dat ik alleen WhatsApp één keer per dag mocht openen. In het begin schrok ik van hoe automatisch mn duim naar Instagram of Facebook bewoog. Uiteindelijk ben ik ongelofelijk lekker tot rust gekomen (ik heb zelfs een boek uitgelezen);
  5. maak met anderen de afspraak om je mobiel weg te leggen. Als je bijvoorbeeld afspreekt om te gaan Netflixen of met elkaar te eten, leg dan allemaal je mobiel echt weg. Ik spreek met m’n vrouw bijvoorbeeld af dat als we een filmpje of serie kijken dat we onze mobiel in de keuken leggen – en ja, dit gaat nog erg vaak mis .

Luister het hele fragment hier.